Λουτρά Κυλλήνης

Τα Λουτρά κυλλήνης η αλλιώς Λίνζι.... είναι μια απείρου ομορφιάς περιοχή. Από την κυλλήνη απέχουν 9χμ, η περιοχή είναι δασώδης που διακόπτεται από μεγάλα κομμάτια καλλιεργήσιμης γης.

Όσο πλησιάζουμε όμως στα Λουτρα κυλληνης, το δάσος πυκνώνει φτάνοντας μέχρι την αμμουδιά.Εκεί έχουν επί δεκαετίες σχηματιστεί σπάνιες αμμοθήνες με πυκνή βλάστηση από μεγάλα αρμυρίκια, κέδρουςκαι κρινάκια. Τα Λουτρα κυλληνης είναι φημισμένα από την αρχαιότητα για τις ιαματικές του πηγές που τα νερά τους, οι αναθυμιάσεις και η λάσπη τους θεραπεύουν αρθριτικά, άσθμα και δερματικά. Υπάρχουν ερείπια από εγκαταστάσεις Ρωμαϊκών λουτρών. Μια ερμηνεία είναι ότι η λέξη Λίτζι σήμαινε λουτρό στα Λατινικά. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι σημαίνει "το στόμα του άδη", απ' όπου έβγαιναν οι λιτζέοι, τα δαιμόνια.

Στους οθωμανικούς χρόνους υπήρξε και λήσταρχος με το όνομα Λίτζης που μάλλον πήρε το όνομά του από τους δαίμονες των πηγών. Το 1880, επί Τρικούπη, τα Λουτρά παραχωρήθηκαν στον οργανισμό σιδηροδρόμων Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ), ο οποίος προχώρησε στα πρώτα έργα εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών φτιάχνοντας ξενοδοχείο και υδροθεραπευτήριο. Το 1951 παραχωρήθηκαν στον ΕΟΤ αφού πρώτα τα εκμεταλλεύονταν ιδιώτης, ο οποίος και τα είχε εγκαταλείψει. Μέχρι τη δικτατορία υπήρχε τραινάκι που συνέδεε το Λίτζι με τα Καβάσιλα και το Βαρθολομιό. Ενα νέο υδροθεραπευτήριο εχει κατασκευαστεί αλλα δεν εχει δοθει ακομα στην χρηση ειναι ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο 40.000 μ2 και το οποίο κόστισε 6,5 δις (με κονδύλια της ΕΕ). Το μοναδικό εν λειτουργία υδροθεραπευτήριο είναι αυτό του Τρικούπη (1890), το οποίο, τα τελευταία χρόνια, επισκέπτονται - με 4 ευρώ εισιτήριο - κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 5000 άτομα. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, στην περιοχή αυτή, μπορεί κάποιος να συνδυάσει θαυμάσια το θεραπευτικό και με το θαλάσσιο τουρισμό.

Θεραπευτικές ενδείξεις: παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ασθματικές καταστάσεις, χρόνιες βρογχίτιδες, πνευμονικό εμφύσημα, λαρυγγίτιδες και δερματικές παθήσεις

Η πρόσβαση απο το ξενοδοχείο μας μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο και η απόσταση είναι περίπου 20 λεπτά.

TOP